Vijvers en zwemvijvers

 

Hoe zou het zijn als je elke dag in je eigen tuin kon genieten van kristalhelder water, in de vorm van een ecologische vijver of zwemvijver. Alleen al de aanwezigheid ervan is weldadig.

 

Principes van de natuur

Een ecologische vijver of zwemvijver kan op een eenvoudige manier verwezenlijkt worden zonder betonnen structuren of andere constructies. Ik volg daarbij zoveel mogelijk de principes van de natuur en respecteer de juiste vormen en verhoudingen. De enige technologie die nodig is, is een pomp voor de circulatie. Die wordt gebruikt om het water uit de beplantte lava-filter terug in het oppervlaktewater te stuwen.

Hoe beter de basisprincipes van de natuur benaderd worden, hoe stralender de volledige biotoop. Zo heeft de manier waarop water stroomt een vorm, zoals een meanderende beek, zodat het water nooit op bepaalde plaatsen helemaal blijft stilstaan. Die stromende vormen zal je terugvinden in de vloeiende bewegingen van het design. Toch, indien het design hoort te passen in de omgeving, is een uitvoering met rechte wanden mogelijk, zolang de basisprincipes gerespecteerd worden.

 

Wat is ecologisch?

Wat maakt een vijver of zwemvijver ecologisch? Er wordt uitsluitend gebruikt gemaakt van ofwel zeer duurzame ofwel natuurlijke materialen. Er wordt ook rekening gehouden met een minimale impact op de omgeving. De beplanting bestaat uit inheemse water- en moerasplanten. Een goed uitgewerkt concept is een enorme meerwaarde voor de fauna en flora in de hele omgeving.

kikker amfibieënpoel Ierland

Vijver, waterloop, amfibieënpoel

Voor een waterpartij die niet speciaal ontworpen wordt om te zwemmen kan je kiezen voor een vijver, waterloop of amfibieënpoel. De keuze hangt af van het uiteindelijk doel en kan ook een combinatie zijn: wil je bijvoorbeeld een stukje tuin opfleuren met een waterpartij, wil je genieten van een meanderende beekloop, kies je er bewust voor om een plek te creëren voor dieren? Er zijn eindeloze mogelijkheden. Het verschil met een zwemvijver is dat er een veel ruimere beplanting zal zijn in en onder het water en er zal ook meer aandacht besteed worden aan de nodige biotopen en schuilplaatsen voor het dierenleven in en rond het aquatisch milieu. Een amfibieënpoel zal over het algemeen ondiep zijn. In sommige gevallen is het mogelijk om met een natuurlijke bodem of kleimatten te werken, in andere gevallen zal ik de vorm op maat lassen met hoogwaardige TPO-folie.

 

Zwemvijver

Bij een zwemvijver is het zwemgedeelte natuurlijk de prioriteit. De bodem is leeg en zonder planten. Die staan enkel in het filtergedeelte, of indien mogelijk langs de wanden. De diepteniveaus zijn aangepast aan het zwemmen. Er is een ondiepe instap- en speelzone en een dieper zwemgedeelte. Er bestaan ook verschillende mogelijkheden om het water te verwarmen, zo kan je het zwemseizoen verlengen.

zwemvijver Lebbeke

Minimale grootte vijver

De kleinste vijver, inclusief beplanting, die ik voor je kan maken heeft een grootte van enkele vierkante meters. Qua maximale grootte voor zowel vijver als zwemvijver zijn er geen beperkingen.

 

Realisatie

Hoe gaat het realiseren van een vijver of zwemvijver in zijn werk?

Het begint met een bezoek in je tuin. Samen bepalen we de ideale locatie. Hiervoor let ik op de topografie, de ligging volgens de zon, het zicht vanuit je huis, de plaats waar je gaat vertoeven, aanwezige bomen en planten, eventueel ook aan- en afvoer van regenwater. Uiteraard hou ik ook rekening met jouw voorkeuren.

We bespreken de materialen. Voor de bodem gebruik ik TPO-folie, die in verschillende kleuren beschikbaar is. De planten zijn gedeeltelijk zelf te kiezen omdat er voor de waterkwaliteit de aanwezigheid van bepaalde soorten vereist is. De randafwerking kan op verschillende manieren. Eventueel zijn ook terrassen of steigers mogelijk. En als er andere wensen zijn, hoor ik ze graag en wordt er rekening mee gehouden. Ik denk er graag samen over na om op een creatieve manier de waterpartij te doen passen in de situatie zoals ze bij jou is.

Na de eerste bespreking maak ik een offerte waarin prijzen en duurtijd van het project worden voorgesteld. Als de offerte wordt goedgekeurd, wordt het realiseren van de vijver of zwemvijver ingepland. Afhankelijk van de grootte van de vijver of zwemvijver moet je rekenen op 1 tot 4 weken realisatietijd. Meestal kan ik binnen een aantal maanden starten met het project.

Eens de vijver of zwemvijver klaar is, moet je er enkel nog van genieten.

Voor de juiste werking heeft een vijver of zwemvijver slechts jaarlijks onderhoud nodig. Toch is regelmatig de bodem stofzuigen aan te raden. Indien gewenst kom ik dat voor je doen, of toon ik jou hoe je het zelf kan doen.