Hoe het begon: geboeid door de natuur

Mijn naam is Tom De Saeger. Tijdens mijn jeugd had ik een zeer grote interesse voor planten en kruiden. Mijn kamer was een jungle van kamerplanten, en mijn voornaamste lectuur bestond uit kruidenboeken, plantengidsen, en boeken over de aarde, geologie en mineralen. Ik had ook een enorme aquarium in mijn kamer, waardoor mijn fascinatie voor water begon te groeien.

Tom De Saeger

Victor Schauberger en water

Een boek van de Oostenrijkse boswachter, waterexpert en geniaal uitvinder Victor Schauberger opende een wereld voor me. Zijn theorieën en praktische uitwerkingen over hoe water kon worden gedynamiseerd en gevitaliseerd interesseerde me mateloos. Hij inspireerde me om lange tijd in natuurgebieden te verblijven waardoor ik zelf de natuur aandachtig en geduldig begon te observeren. Ik startte met het experimenteren van een aantal van Schauberger’s basisprincipes,  leerde hoe praktisch bepaalde natuurfenomenen toe te passen en het resultaat zorgvuldig te analyseren en, waar nodig, aan te passen en te verbeteren.

 

Opleiding en ervaringen

Ik studeerde af aan de tuinbouwschool te Vilvoorde, en ben daarna nog de studies chemie en groenmanagement begonnen.

Een aantal jaren werkte ik bij Seghers Ecoplant, een firma gespecialiseerd in waterzuiveringen en het aanleggen van natuurlijke zwemvijvers. Naast de kennis die ik daar opdeed, kreeg ik de kans om enkele van Schauberger’s technieken in het werk te integreren.

In een latere fase deed ik ervaring op als laborant bij Servaco waar ik grond-, afval-, en drinkwaterstalen afnam en grondboringen deed om de bodem in kaart te brengen en heb zo een grondig beeld gekregen van de bodemgesteldheid en bodemsanering in Vlaanderen.

Later werkte ik ook bij verschillende tuinaanleggers en zwembadbouwers. Ik leerde er te werken met verschillende machines en constructiemethodes.

Via een goede vriend Ole Deschout van Ons logisch voedsel leerde ik enorm veel over duurzame landbouw en ecologisch tuinieren. Principes die ik overal toepas.

Door al deze ervaringen groeide mijn verlangen om de natuur te respecteren, te leren begrijpen en te volgen en daar zelf vorm aan te geven.

 

En nu is er Aqualogica

Mijn passie gaat uit naar het zoeken en werken met duurzame, low impactmaterialen die meer in balans zijn met de natuur. Dit is ook mijn missie met Aqualogica: met veel aandacht, zorgzaamheid en kennis een project op maat creëren. Een zwemvijver, waterzuivering, groendak of buitengewoon houtwerk. Duurzaam uitgevoerd, met organische vormen of juist strak.