Een groendak is mooi, zorgt voor betere isolatie, is nuttig voor de biodiversiteit, houdt het water langer vast, en heeft een gunstige invloed tegen lokale opwarming.

Soorten groendaken

Als je aan een groendak denkt, denk je misschien automatisch aan een groendak met sedumplanten. Dit is inderdaad het meest geziene groendak: een extensief groendak, met een redelijk dunne laag substraat. De begroeïng bestaat uit verschillende soorten sedumplanten.

Ik wil je graag vertellen dat er dikwijls veel meer mogelijk is. Omdat ik je graag wil inspireren om ook eens anderen opties te bekijken, geef ik je hieronder een oplijsting van alle manieren waarop je een dak kan benutten. Als de situatie er toe leent, stel ik bij voorkeur intensieve of multifunctionele groendaken voor.

– waterzuivering, voor opvang en gebruik in huis

– rioolwaterzuivering

– een moestuin, of verhoogde groentenbedden

– een intensief groendak, met verschillende kruiden, tot houtachtige gewassen

– een combinatie met een ondiepe vijver

– extensief groendak

– een daktuin, eventueel met terras

– waterzuivering, voor opvang en gebruik als proceswater voor de industrie

– …

Uiteraard moet rekening gehouden worden met het systeemgewicht van het dak, wat enorm kan variëren naargelang de opbouw van het dak. Om de mogelijkheden te kunnen overlopen is het nuttig om te weten wat de effectieve draagkracht is van het dak.

Soorten materiaal

Meestal legt men als onderlaag roofing, of rekbare EPDM folie, maar dit heeft maar de helft van de levensduur. Aangezien mijn focus ligt op de ecologische waarde van mijn projecten zal ik deze materialen ook niet gebruiken, omdat er uit deze materialen schadelijke stoffen migreren naar het aquatisch milieu. Zo mogen deze materialen terecht niet gebruikt worden voor opslag van drinkwater.

Het materiaal dat ik gebruik is hoogkwalitatieve TPO (thermoplastisch olefine, thermoplastisch polyolefine of olefinische thermoplastische elastomeren) dakfolie of FPO (flexibele polyolefine), die ter plaatse op maat aan elkaar wordt gelast. Het vervangt EDPM en PVC als duurzaam alternatief. De voordelen van de TPO/FPO: het is sterker en gaat langer mee, het kan makkelijker op maat gemaakt worden en via deze folie komen er geen schadelijke stoffen in het water terecht.

Praktisch

Alvorens we kunnen bespreken wat er allemaal mogelijk is, is de draagkracht van het dak zeer belangrijk om te weten.